Savage Norden

Tämän Zlinin uusimman Savage-mallin suunnittelua on ohjannut vahvasti tavoite valmistaa mahdollisimman hyvä lentokone pohjoisen erämaihin, siitä nimikin. Koneessa yhdistyvät uudet innovaatiot turvallisuuden, aerodynamiikan, suorituskyvyn sekä ergonomian alueilla. Näistä esimerkkeinä suuret Fowler-laskusiivekkeet, sähkötoimiset solakot ja tilava ohjaamo. Norden on suunniteltu huomattavan kestäväksi ja luotettavaksi koneeksi.

Ohjaamo

Nordenin ohjaamo on suurempi kuin muissa Savage-malleissa. Ohjaamon istuimet on valmistettu hiilikuidusta ja ne ovat säädettävät. Koneeseen on myös saatavilla erillinen matkatavaratila, joka on niin suuri, että toinen lentäjistä voi tarpeen mukaan nukkua koneessa.

 

 

 

Ohjattavuus & lentäminen

Nordenia on kehuttu lento-ominaisuuksiensa takia. Kone omaa hyvän ohjattavuuden suurien ohjainpintojen tähden. Norden on monipuolinen, sillä voidaan operoida lyhyiltä kiitoteiltä, mutta lentää myös matkalentoa kohtuullisella nopeudella ja kulutuksella. Laskeutuminen lyhyille kiitoteille on helppoa myös täydellä laipalla ja solakoilla sillä, kuten kuvasta näkee, laskuasento on miltei vaakatasossa ja näkyvyys eteepäin on hyvä.

 

 

 

Aerodynamiikka

Koneen siipi on optimoitu hitaille nopeuksille. Nordenin hidaslento-ominaisuudet ovat hyvät ja kone on ohjattavissa sakkaukseen asti. Sakkaus koneella tapahtuu hallitun rauhallisesti.

Hidaslento-ominaisuuksia parantavat siiven etureunan sähkökäyttöiset solakot, jotka liikkuvat symmetrisesti. Suuret kaksiosaiset Fowler-laipat siiven jättöreunalla ovat käsikäyttöiset. Ne muuttavat lentoasentoa hidaslennossa parantaen huomattavasti näkyvyyttä eteenpäin.

Koneen aerodynamiikkaa on paranneltu matkalentoa ajatellen, jotta suorituskyky olisi hyvä myös suuremmilla nopeuksilla. Esimerkiksi moottorin muotosuoja on Nordenia varten suunniteltu uusiksi.

Voimalaite

MOOTTORI Rotax 912 ULS 100hp / Rotax 914 turbo 115hp / Rotax 915 iS 141hp
POLTTOAINEMÄÄRÄ 100, 140 tai 180 litraa
POTKURI 3- tai 4-lapainen potkuri

 

Mitat

SIIVEN KÄRKIVÄLI 903 cm
PITUUS 703 cm
KORKEUS 223 cm (Rengasvalinta vaikuttaa korkeuteen)
OHJAAMON LEVEYS 76 cm

 

Painot

MTOW 600 kg
TYHJÄPAINO alle 360 kg
KUORMATTAVUUS Max  240 kg
SIIPIKUORMA 41 kg/m2
KUORMITUSKERTOIMET +4g/-2g (testattu 600kg MTOW/ 1320 lbs)

 

Suorituskyky (Rotax 915 iS)

VNE 235 km/h (127 kias)
SUURIN VAAKANOPEUS 170 km/h (92 kias)
NOUSUKYKY 9 m/s ( 1.800 ft/min)
MINIMINOPEUS LASKUSIIVEKE ALHAALLA (MTOW) 48 km/h (26 kias)
LAKIKORKEUS 5 500 m (18 044 ft)
LENTOONLÄHTÖMATKA (MTOW) 50 m (164 ft)
LASKEUTUMISMATKA (MTOW) 60 m (196 ft)